Programări +4 0727 729 509

Alergia la proteinele din lapte

Alergia la proteinele din lapte este cea mai frecventă alergie alimentară, ea fiind declanşată, de regula, de contactul timpuriu şi continuu cu produse din lapte de vacă. După naştere, proteinele din lapte se administrează copilului prin hrana pentru bebeluşi sau ajung în organismul acestuia prin laptele mamei, atunci când ea consumă produse lactate. Problema constă în administrarea continuă a acestei proteine străine.

Majoritatea oamenilor consuma produse lactate zilnic, uneori chiar de mai multe ori pe zi. Acestea sunt puternic modificate în decursul prelucrării tehnice, ceea ce le poate creşte suplimentar potenţa alergenică.

Se ajunge la o sensibilizare faţă de cazeină, lactoglobulină şi/sau lactalbumină. Aceste proteine se aseamănă în laptele diverselor animale de asemenea manieră încât, în cazul unei alergii la laptele de vacă, de obicei, nu sunt tolerate nici produsele din lapte de capră şi oaie. Există şi alergie la lactoză, „zaharul” din lapte – aceasta este însă mai rară. Cea mai frecventă formă de intoleranţă la lactoză are la bază deficitul de lactază, enzima care degradează lactoza în intestin.

Primele simptome apar adesea  la câteva zile/ săptămâni de la naştere, dar o alergie la proteinele lactate se poate dezvolta la orice vârstă. Majoritatea bebeluşilor care plâng mult au alergie la lapte.

Reacţiile alergice se exprimă adesea sub diverse forme: balonări, crampe abdominale, neurodermită, astm bronşic, afecţiuni intestinale inflamatorii precum boala Crohn şi colita ulceroasă, diabet zaharat, dificultăţi de concentrare, dispoziţie depresivă şi agresivă, migrenă, până la crize epileptice.

Dacă sistemul imunitar se găseşte o dată în această situaţie de reacţie hiperactivă, adesea formează alte alergii faţă de alimente consumate frecvent, dar şi faţă de polen, păr de animale, pene, acarieni din praful de casă, mucegai, metale sau substanţe chimice din produse cosmetice şi produse de îngrijire corporală.

Contactul cu mici cantităţi de alergen poate conduce la reacţii alergice foarte puternice, deoarece corpul salvează informaţia electromagnetică a alergenului. Prin intermediul proceselor biofizice pot fi activate foarte repede segmente extinse ale sistemului imunitar. Din acest motiv sunt necesare măsuri de protecţie speciale pentru evitarea reacţiilor alergice.

Pentru succesul terapiei în cazul alergiei la produsele lactate, este necesară evitarea alergenilor timp de minim trei săptămâni până la iniţierea terapiei şi, de asemenea, până la finalizarea acesteia. Cu ajutorul terapiei Vitalfeld pot fi tratate cu succes alergiile, precum cea la proteinele din lapte.

Persoana afectată nu are voie să consume alimente care conţin lapte, trebuind să evite şi contactul prin piele sau inhalarea de aburi la fierberea sau coacerea alimentelor care conţin lapte.

Încălzirea alimentelor care conţin lapte la cuptorul cu microunde trebuie evitată, deoarece  caracteristicile electromagnetice ale compuşilor din lapte se dispersează din cuptorul cu microunde în întregul spaţiu.

Mamele care alăptează copii ce suferă de alergie la lapte nu au voie, de asemenea, să consume produse lactate, deoarece componente din laptele străin se regăsesc în laptele matern. Totodată, aceste substanţe sunt eliminate prin piele, odată cu transpiraţia. Din acest motiv persoanele apropiate pacienţilor care suferă de alergii alimentare nu trebuie să consume la rândul lor alimentele care declanşează alergiile. Chiar şi prepararea acestor alimente lasă urme pe piele şi pe îmbrăcăminte. Cel mai bine este ca întreaga familie să renunţe la alimentul respectiv până la încheierea tratamentului.

De asemenea, trebuie evitat şi mâncatul la restaurant, cantină sau la şcoală. Adesea nici bucătarii nu ştiu cu siguranţă dacă alimentele folosite la gătit conţin proteine din lapte sau nu. Din acest motiv nu se pot evita cu certitudine alergenii în aceste cazuri. Copiilor li se poate da mâncare de acasă, care poate fi eventual încălzită la şcoală. O altă opţiune ar putea fi păstrarea mâncării în vase termoizolante, până când este consumată.

Toate produsele lactate trebuie evitate cu stricteţe. Untul şi smântâna ar trebui să nu conţină proteine din lapte, însă aceasta nu este întotdeauna situaţia reală. Din acest motiv aceste produse nu trebuie consumate. Chiar şi îngheţata conţine componente lactate – în locul ei se poate consuma suc de fructe îngheţat în forme specifice. Unele tipuri de margarină sunt îmbogăţite cu zer sau cu alte componente din lapte. Şi aici este necesară precauţie. Cele mai multe produse cu ciocolată şi adesea şi alte dulciuri conţin proteine din lapte.

Majoritatea tipurilor de hrană pentru copii sunt create pe bază de lapte, dar există şi o alternativă din aminoacizi non-alergeni, precum şi tipuri de hrană pe bază de proteină de soia. Deoarece alergia la proteine din lapte este tratabilă, utilizarea acestor alternative este limitată la câteva săptămâni. Nu se recomandă o hrănire completă a bebeluşului cu alimente pentru bebeluşi obţinute pe bază de soia, şi nici nu este necesară.

Atunci când în familii există deja persoane care au reacţionat alergic, nou-născuţii şi bebeluşii care nu sunt sau nu mai sunt alăptaţi trebuie trataţi profilactic cu produse lactate HA, hipoalergenice. Deşi astfel nu se înlătură pericolul apariţiei unei alergii, măcar acesta este redus.

Atunci când cumparaţi alimente, trebuie să verificaţi ca acestea să nu conţină elemente lactate, nici măcar urme de substanţe din lapte. Însă în cazul multor alimente nu se declară faptul că acestea conţin sau ar putea conţine proteine din lapte.

Aici sunt incluse şi pâinea şi alte produse de panificaţie. La producerea agenţilor de creştere sunt folosite, de obicei, substanţe conţinute în lapte, lucru care, adesea, nu le este cunoscut nici brutarilor. Există şi produse de panificaţie precum chiflele cu lapte, lipii, brioşe, gustări sărate, torturi, care conţin întotdeauna lapte. Pâinea ar trebui întotdeauna coaptă acasă şi pentru aceasta este nevoie doar de făină, sare, apă, drojdie sau praf de copt.

Posibilităţi de înlocuire a laptelui şi a produselor lactate sunt reprezentate de produse vegetale precum laptele din soia, tofu, laptele de orez, laptele de ovăz, de spelta sau de migdale. Însă mai întâi trebuie stabilită toleranţa la aceste produse.

Produsele cosmetice şi de îngrijire corporală pot să conţină proteine din lapte. Uneori se adaugă zer, lapte sau substanţe care se regăsesc în lapte. Din acest motiv este importantă verificarea atentă a substanţelor componente.

Plata in rate