Programări +4 0727 729 509

Intoleranța la histamină

Histamina se găseşte în corp, având rolul de hormon tisular şi transmiţător. Are funcţia de a permeabiliza pereţii vasculari pentru trecerea substanţelor nutritive şi a reziduurilor. Totodată, ea influenţează producerea de acid gastric în stomac şi mişcările stomacului. La nivelul sistemului nervos îşi aduce aportul la reglarea apetitului şi a ritmului veghe-somn. O concentraţie prea ridicată însă poate conduce la simptome de intoxicare, simptomele tipice fiind: cefalee, congestia feţei, dureri abdominale, diaree, palpitaţii, scăderea tensiunii arteriale şi simptome respiratorii datorită edemaţierii mucoaselor. Prin eliberarea unei cantităţi mai mari de histamină apar şi simptomele caracteristice alergiei, precum pustule, prurit, eritem şi dureri. Alte tulburări frecvente care sunt cauzate de o concentraţie crescută în corp de histamină sunt migrenele şi simptomele asociate menstruaţiei.

 

Apariţia unei cantităţi mai mari de histamină în corp poate fi cauzată de un aport crescut, de o eliberare crescută din depozite sau de o degradare insuficientă. În cazul în care apar simptome cauzate de histamină, se vorbeşte despre o intoleranţă la histamină. Cauza cea mai frecventă este reprezentată de scăderea activităţii enzimelor care degradează histamina (diaminoxidaza = DAO, histamin-N-metiltransferaza = HNMT). Este însă dificilă demonstrarea prezenţei intoleranţei la histamină. Pragul individual de toleranţă este foarte diferit de la persoană la persoană. Evidenţierea unui deficit enzimatic cu ajutorul metodelor de laborator reuşeşte doar într-o oarecare măsură cu certitudine, prin intermediul analizării unei probe de mucoasă din intestinul subţire, o procedură complexă şi dificilă. Analizele de sânge nu oferă informaţii sigure.

 

Atunci când există suspiciunea de intoleranţă la histamină, trebuie aplicate măsuri pentru a reduce cantitatea de histamină din corp. Dacă simptomele se ameliorează se poate porni de la premisa existenţei intoleranţei la histamină. Pot fi prezente şi alergii la alimente, care să cauzeze simptome identice sau asemănătoare, alergiile care îşi pot aduce contribuţia la apariţia intoleranţei la histamină.

Pentru o analiză clară, în acest caz sunt de ajutor procedurile de testare biofizice. În genere, pentru un tratament de succes este importantă despovărarea organismului. Intoleranţa la histamină nu este o boală ereditară. Ea poate şi ar trebui să fie tratată. Intoleranţa poate să apară ca urmare a unei stimulări de durată a mucoasei intestinale, care astfel produce mai puţine enzime pentru degradarea histaminei. Din acest motiv sunt foarte importante măsurile pentru despovărarea şi regenerarea sistemului imunitar, a mucoasei intestinale şi a florei intestinale.

 

Există alimente care conţin un nivel ridicat de histamină. În aceste alimente histamina este produsă prin degradarea aminoacidului histidină, care este un element component al proteinelor. Din acest motiv este valabilă regula că produsele animale conţin în general mai multă histamină decât cele vegetale. Alimentele proaspete conţin mai puţină histamină decât cele depozitate şi maturate, concentraţii ridicate de histamină conţinând în special băuturile şi alimentele fermentate şi produsele pe bază de drojdie. Din acest motiv carnea şi peştele trebuie cumpărate pe cât posibil în stare proaspătă sau congelată şi trebuie prelucrate rapid. Dacă histamina este prezentă într-un aliment, ea nu mai poate fi îndepărtată. Este stabilă la temperaturi ridicate şi nu se modifică prin fierbere, coacere sau prăjire.

 

În plus, există alimente care conţin o cantitate redusă de histamină, dar care conduc la eliberarea ei din depozitele deja prezente în corp. Şi unele medicamente pot avea acest efect, motiv pentru care trebuie evitate pe cât posibil.

Alte substanţe asemănătoare din corp sunt degradate de aceleaşi enzime, creându-se o concurenţă în ceea ce priveşte degradarea histaminei. Ca urmare aceasta rămâne în corp pentru mai mult timp, iar concentraţia ei creşte. Astfel de substanţe sunt produse în situaţii de stres.

Simptomele care apar din acest motiv sunt aceleaşi ca în cazul unui aport crescut. Băuturile alcoolice sunt foarte nepotrivite pentru că inhibă enzima DAO, adesea conţin ele însele multă histamină şi eliberează în corp o cantitate suplimentară de histamină. Cantităţi mici de vin alb sau de bere Pilsner sunt adesea tolerate mai bine decât vinul roşu, şampania sau berea de grâu.

 

La prepararea alimentelor trebuie avut grijă să se folosească ingrediente proaspete, direct din frigider. Trebuie evitată încălzirea felurilor de mâncare preparate anterior.

 

În cele ce urmează găsiţi o listă a alimentelor şi medicamentelor care trebuie evitate. Vă sunt prezentate de asemenea şi alternative avantajoase.

Categorie De evitat în cazul intoleranţei la histamină Alternative
Carne Carne afumată, la saramură, şuncă crudă, conserve de carne şi pateu, salam, extracte de carne, ficat şi alte organe interne, carne de porc, carne de vânat, carne de miel, slănină Carne proaspătă sau congelată, carne de vită, carne de viţel, carne de pasăre, limbă
Peşte Conserve de peşte, macrou, hering, ton, sardine, mahi-mahi, crustacee

 

Peşte proaspăt sau congelat, cod, Sebastes norvegicus, somon, plătică, eglefin, păstrăv, Coregonus, biban
Produse lactate Sortimente de caşcaval cu timp lung de maturare (de ex. parmezan, Gran Padamo, Edamer, Appenzeller, Emmentaler, Tilsiter, Harzer, Stilton, Roquefort, Bavaria Blue, Cheddar, Camembert, Brie, brânză topită, Feta, caşcaval din lapte crud), smântână, creme fraiche Sortimente de caşcaval cu timp scurt de maturare (de ex. caşcaval de tip Butterkäse, Gouda nematurat, Mozarella, Mascarpone, Ricotta,  brânză de tip cottage cheese), lapte proaspăt, zer, smântână dulce, brânză de vaci, unt, iaurt, chefir
Produse de înlocuire a cărnii Produse din soia
Produse de înlocuire a laptelui Lapte de soia Lapte de orez, lapte de ovăz (dar să nu fie fermentat!)
Produse din cereale Produse de patiserie cu drojdie şi maia (pâine, chifle, găluşte cu drojdie, cozonac cu drojdie, amestecuri gata pentru copt), secară, orz, germeni de grâu, hrişcă Pâine crocantă fără drojdie, paste, orez, mei, spelta, ovăz, amarant, quinoa, porumb, fulgi de porumb, sago, tapioca.
Legume Conserve de legume, legume murate, varză murată, roşii (şi sos de roşii, ketchup, pastă de tomate), vinete, avocado, spanac, sfeclă mangold, linte, mazăre, fasole, soia, germeni, muguri, varză de Bruxelles, gulii, hrean, praz, arpagic, ceapă, măsline fermentate (cum este de obicei cazul) Porumb, cartofi, cartofi dulci, dovlecel, castravete, dovleac, ardei, morcovi, ridichi, păstârnac, sfeclă roşie, ţelină, broccoli, conopidă, varză roşie, varză albă, varză verde, ceapă albă, usturoi, anghinare, sparanghel, salată verde, ierburi aromatice
Ciuperci Champignon, hribi, zbârciogi
Fructe Conserve din fructe, fructe foarte coapte, căpşuni, zmeură, citrice, ananas, banane, kiwi, papaya, rubarbă, pere, prune, struguri Coacăze, mure, afine, merişoare, mere, fructul kaki, piersici, nectarine, caise, cireşe, pepeni, mango, litchi, curmale
Nuci şi alimente înrudite Nuci, caju, alune, arahide, migdale, seminţe de floarea soarelui, seminţe de susan, seminţe de mac Castane comestibile, arahide neprăjite, nuci macadamia neprăjite, nuci de cocos, seminţe de chia
Condimente Cuburi de condimente şi baze pentru sosuri care conţin drojdie, amestecuri de condimente care conţin drojdie, oţet de vin, sos de soia, produse din alge, glutamat, piper proaspăt, chili, curry, muştar, mărar, ghimbir, nucşoară, vanilie, sare de masă iodată Esenţă de oţet, oţet de mere, busuioc, oregano, salvie, cimbru, rozmarin, pătrunjel, mentă, curcuma, scorţişoară, vanilie, sare de Himalaya
Uleiuri Ulei de floarea soarelui Ulei de măsline, ulei de rapiţă
Băuturi Cafea, ceai verde şi negru, ceai de urzici, ceaiuri de fructe, sucuri de fructe, sucuri de legume, coca cola, băuturi energizante, apă tonică, apă tonică cu lămâie Espresso (cantităţi mici!), ceai Rooibos, ceai de salvie, ceai de mentă, ceai de tei, ceai de verbină, sirop din flori de soc
Băuturi alcoolice Şampanie, vin spumant, vin roşu, beri albe, lichior Vin alb, beri blonde, ţuică limpede (cantităţi mici!)
Dulciuri Ciocolată, nuga, marţipan, unt de arahide, cremă de migdale, Nutella, marmeladă, lemn dulce, roşcove miere, jeleuri de fructe, caramel, pufarine din porumb, sirop de arţar
Medicamente
Categorie De evitat în cazul intoleranţei la histamină Alternative
Analgezice ASS (acid acetilsalicilic), Metamizol, Pethidin, Morfină Doar după ce aţi discutat cu medicul curant!
Medicamente pentru ritmul cardiac Propafenonă
Antibiotice Cefuroxim, Cefotiam, Isoniazid, Pentamidin, Acid clavulanic (Augmentan), Chloroquin
Antidepresive Amitriptilină
Antihipertensive Verapamil, Alprenolol, Dihidralazină
Stabilizatoare ale tensiunii arteriale (de creştere a tensiunii) Dobutamin
Medicamente pentru afecţiuni ale stomacului Metoclopramid, Cimetidin
Bronhodilatatoare Aminofilină
Mucolitice Ambroxol, ACC (N-Acetilcisteină),
Diuretice Amilorid
Citostatice Ciclofosfamidă
Narcotice Tiopental
Substanţe de contrast
Relaxante musculare Pancuroniu, Alcuroniu, D-Tubocurarină
Anestezice locale Prilocaină
Aditivi alimentari
Categorie De evitat în cazul intoleranţei la histamină Alternative
Coloranţi Amarant E123

Azorubină E122

Galben chinolin E104

Roşu Conchille E124

Eritrozină E127

Colorant galben E110

Carmin E120

Roşu 2G E128

Tartrazină E102

Indigicarmină E132

Colorant albastru V E131

Riboflavin-V-Fosfat E101a

Curcumină, sfeclă roşie, caroten
Conservanţi Benzoaţi (E210-213)

Parabeni (E214-219)

Acizi sorbici şi derivaţi (E200-203)

Ortofenilfenol (E231)

Ortofenilfenolat de sodiu (E231)

Sulfiţi (E220-228)

Acid ascorbic (vitamina C)
Potenţiatori de gust Glutamat (E620-625)
Agenţi de îngroşare Caragen (E407, E407a)

Făină de roşcove (E410)

Plata in rate