loader image
Skip links

Dicționar simptome

Dicționarul de simptome ne ajută să înțelegem mai bine care sunt posibilele cauze ale simptomelor întâlnite.

Anxietate

Anxietatea prelungită poate produce schimbări personale comportamentale, cognitive și chiar și reacții emoționale fiziologice, intensitatea și frecvența acestora fiind variată de la o persoană la alta.

Anxietatea se manifestă frecvent prin: evitarea situațiilor care au provocat sentimente neplăcute sau episoade de anxietate în trecut, modificări ale ritmului de somn, apariția unor ticuri nervoase, simptome emoționale, iritabilitate, teama că se va întâmpla ceva rău, frica puternică de moarte, senzație de copleșire, simptome cognitive, dificultate de concentrare, dezorientare, gândire repetitivă, simptome fiziologice, dureri de cap, migrene, senzație de nod în gât, dureri abdominale, greață, indigestie, diaree, palpitații, dureri în piept, tahicardie, oboseală.

 

Anosmie

Anosmia reprezintă pierderea completă a mirosului. Acest simptom poate fi destul de periculos în situații precum: lipsa capacității de a detecta mirosul unei scurgeri de gaz sau în cazul unui incendiu.

Lipsa mirosului poate semnala și infectarea cu virusul COVID-19. În această situație se recomandă o investigație și/sau testare în cel mai scurt timp.

 

Amețeala

Amețeala este o stare de leșin sau de slăbiciune în care persoana are senzația că este pe cale să-și piardă echilibrul. Aceasta poate duce la pierderea conștiinței. Amețeala poate fi temporară sau cronică și apare din diferite cauze, fiind mai frecventă la persoanele în vârstă.

 

Angine

Angina este o durere în piept determinată de reducerea fluxului sanguin (și implicit, a aportului de oxigen) către mușchii inimii. Angina este un simptom ce indică o afecțiune cardiacă.

 

Arderi gastrointestinale

În afară de senzația de propriu-zisă de arsură la nivelul stomacului, aceasta poate fi însoțită de o stare de disconfort general, dar și de durere în piept, tuse seacă, durere în gât, răgușeală, dificultate la înghițire. Balonarea, flatulența și eructațiile sunt de asemenea simptome care însoțesc arderile gastrointestinale, însă nu obligatoriu. În cazurile mai grave, senzația de arsură la stomac poate fi însoțită de regurgitarea mâncării.

 

Agitație

Aceasta se exprimă printr-o stare de neliniște, de tulburare, de enervare și irascibilitate.

 

Agresivitate

Un comportament agresiv vine la pachet cu iritare și neliniște, dar și cu dificultăți de control ale propriilor reacții.

Uneori agresivitatea se manifestă și asupra propriei persoane.

 

Apatia

Apatia se exprimă prin lipsa de bucurie pentru lucruri obișnuite. Printre simptomele externe ale apatiei se numără detașarea de oameni, prezența indiferenței, pasivitate, lipsa nevoii de a iubi și de a fi iubit.

Balonarea

Balonarea se manifestă printr-o serie de simptome gastrointestinale neplăcute precum: senzația de umflare sau presiune în zona abdominală, flatulență, lipsa poftei de mâncare, dureri abdominale, constipația și diareea, senzație de greață.

 

Bradicardie

Bradicardia apare atunci când circulația la nivelul rețelei electrice a inimii este deficitară, organele devin afectate și pot apărea manifestări precum: stare generală de oboseală și slăbiciune, amețeală, dureri de cap, stări de confuzie, leșin, respirații scurte, durere la nivelul pieptului, tulburări de vedere, paloarea pielii, albăstrirea pielii, rezistență fizică redusă.

Dacă aceste simptome devin severe sau se constată o modificare mai gravă a acestora, este necesară îngrijirea medicală de urgență. În lipsa tratamentului, bradicardia poate duce la insuficiență cardiacă, leșin frecvent sau stop cardiac.

Crampe abdominale  

Crampele abdominale sunt un simptom comun, cu o durată scurtă sau intermediară și de cele mai multe ori, sunt provocate de afecțiuni care nu pun viața în pericol, însă, în anumite situații pot semnala afecțiuni care necesită intervenție imediată.

 

Cefalee

Cefaleea sau durerile de cap sunt una dintre cele mai frecvente plângeri medicale.

Această afecțiune poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, sex sau rasă. Cefaleea poate fi un semn de stres sau suferință emoțională, sau poate fi rezultatul unei tulburări medicale, cum ar fi migrena sau hipertensiunea arterială. Aceasta poate apărea și din cauza anxietății sau a depresiei și poate duce la alte complicații dacă rămâne netratată.

 

Constipație

Constipația este evacuarea rară, cu dificultate, a conținutului intestinal. Frecvența scaunelor la o persoană sănătoasă poate varia de la trei pe zi, la trei pe săptămână. Constipația vine cu dureri și senzație de balonare în abdomen, în zona dintre piept și solduri. Alte simptome: durere de stomac, crampe, stări de balonare, stări de greață, pierderea poftei de mâncare, dificultate sporită la defecare.

 

Colon iritabil

Sindromul de colon iritabil este unul dintre cele mai frecvente tulburări intestinale și nu se manifestă prin leziuni celulare sau de țesuturi. Afecțiunile pot varia de la o persoană la alta, cel mai des exprimându-se prin dureri abdominale, balonare, flatulență, constipație și diaree.

 

Convulsii

Convulsiile se manifestă prin tremuratul rapid și incontrolabil. Acestea se pot manifesta prin contracții bruște, involuntare, prelungite, ale musculaturii unui segment corporal sau ale întregului corp. Alt simptom asociat este pierderea cunoștinței.

Diaree

Debutul diareei este în general brusc, cu modificări ale stării generale: stare de rău, slăbiciune fizică pronunțată, durere de cap. Aceasta se poate manifestă și prin: scaune moi și dese, crampe abdominale, greață, vărsături, deshidratare, distensia abdomenului, balonare, febră, sânge/mucus în materiile fecale, stare de slăbiciune, lipsa poftei de mâncare.

 

Dispnee – dificultate în respirație

Deși principalele simptome ale dispneei sunt definite prin dificultatea în respirație, senzația de sufocare și presiunea la nivelul pieptului, pot apărea și alte manifestări, mai ales dacă în apariția acestei condiții este implicată o boală cardiacă. Acesta ar fi: respirația scurtă, rapidă, superficială și zgomotoasă, palpitațiile, respirația șuierătoare, tusea seacă, durere la nivelul cutiei toracice, gâfâială, umflarea abdomenului sau a pieptului, anxietatea, expresiile faciale distorsionate, deschiderea largă a nărilor, învinețirea feței, buzelor și/sau a extremităților.

 

Durere acută

Simptomele tipice ale durerii cronice sunt: durere ușoară spre severă, care nu cedează zile în șir; durere ce poate fi descrisă prin termeni precum junghi, arsură, usturime sau arc electric; senzație de disconfort, rigiditate corporală și sensibilitate la factorii externi; oboseală cronică; insomnie și alte tulburări de somn; nevoie acută de odihnă și tendința de a abandona lucrul; sistem imunitar slăbit; schimbări de dispoziție, teamă, depresie, iritabilitate, anxietate și stres; dizabilități diverse la nivelul regiunii anatomice afectate de durerea cronică.

 

Durere de cap

Durerea de cap sau cefaleea se manifestă prin: greață, vărsături, fotofobie, tulburări de vedere, creșterea tensiunii arteriale, amețeli, febră, înțepenirea cefei, dureri oculare, convulsii, pareze.

 

Durere în piept

Deși durerea în piept este în mod frecvent atribuită bolilor de inimă, mulți oameni care suferă de afecțiuni ale inimii spun că se confruntă cu un disconfort vag, iar termenul de „durere” nu pare o descriere adecvată.

În general, disconfortul în piept care este legat de afecțiunile de inimă poate fi asociat cu unul sau mai multe simptome cum ar fi: amețeli, oboseală, insuficiență respiratorie, dureri abdominale, greață, dureri ale brațelor, umerilor și maxilarului, gust metalic în gură, febră, tuse, atacuri de panică.

 

Durere musculară

Simptomele asociate durerii musculare sunt: inflamația, înroșirea zonei, febră.

 

Durerea de spate

Principalul simptom al durerii de spate este, după cum sugerează și numele, o durere oriunde pe spate și, uneori, până la nivelul feselor și picioarelor. Unele probleme de spate pot provoca dureri in alte părți ale corpului, în funcție de nervii afectați.

În majoritatea cazurilor, semnele și simptomele dispar de la sine într-o perioada scurtă de timp. Dacă simptomele enumerate mai jos sunt însoțite de durere de spate, este nevoie de un consult medical: pierdere în greutate; febră; inflamație pe spate; durere în picioare; durere care ajunge sub genunchi; un prejudiciu recent, lovitură sau traume la spate: incontinență urinară; dificultate la urinare; incontinență fecală; pierderea controlului intestinului; amorțeală în jurul organelor genitale; amorțeala în jurul anusului; amorțeală în jurul feselor.

Eczema

Persoanele cu eczeme au pielea foarte uscată, mâncărime și erupții pe diverse părți ale corpului, aceste zone fiind de obicei: fața, mâinile, picioarele, coatele sau genunchii, însă pot apărea leziuni ale pielii și în alte zone. Pentru majoritatea oamenilor, principalul simptom al eczemelor este mâncărimea, umflături mici, durere și o schimbare a culorii pielii.

 

Erupțiile cutanate

O erupţie cutanată, fiind o afecțiune ușor de depistat din cauza simptomelor vizibile se manifestă prin o înroşire a pielii pe diverse porţiuni, apariția unor mici umflături ale tegumentului și iritație.

Febra

În afară de temperatura ridicată, febra cauzează deseori simptome cum ar fi transpirația, frisoanele, tremuratul, durerile de cap, durerile musculare, amețeala și starea generală de slăbiciune.

 

Frison

Frisoanele, definite prin senzaţia de frig excesiv, sunt de fapt o serie de tremurături care cresc progresiv în intensitate şi sunt asociate de cele mai multe ori cu febră.

Greață

Starea de greață poate fi recunoscută prin semnele și simptomele care însoțesc nevoia de a vărsa care poate fi acompaniată și de simptome precum: senzația de sfârșeală, paloare, transpirație excesivă, dureri abdominale, lipsa apetitului, diaree, febră, tensiune arterială ridicată, puls neregulat, extremități reci, dureri de cap, amețeală, salivare excesivă.

 

Gaze intestinale

Gazele intestinale reprezintă acumulări de aer prezente pe toată lungimea tractului digestiv, începând din stomac până în rect, însă acestea devin sesizabile abia în momentul în care sunt eliminate excesiv sau atunci când cauzează dureri.

Gazele intestinale acumulate în exces în stomac sau în partea superioară a intestinului gros sunt eliberate prin eructații, iar cele din porțiunea inferioară a intestinului sunt eliminate prin rect – flatulență. În ambele situații, gazele intestinale excesive pot cauza crampe si dureri abdominale.

 

Gură uscată

Cele mai des întâlnite simptome ale gurii uscate sunt: uscăciunea gurii, gură lipicioasă, salivă vâscoasă, respirație urât mirositoare, dificultate la mestecat, vorbire și înghițire, gât uscat și răgușeală, limbă uscată, dificultate în a simți gustul alimentelor.

 

Ganglioni limfatici măriți  

Ganglionii limfatici fac parte din sistemul imun și reprezintă locul unde celulele imune se maturizează și se pregătesc pentru lupta cu diferite boli.  Adesea, ganglionii limfatici inflamați sunt un semn al unei infecții sau afecțiuni în apropierea acesteia. Ganglionii măriți pot fi sensibili sau nedureroși, fermi sau moi, fixați sau mobili, în funcție de cauza care a determinat mărirea lor.

Hiperventilație

Sindromul de hiperventilație reprezintă o patologie relativ comună, dar cu un mecanism încă neînțeles pe deplin. Sindromul este definit drept o condiție în care ventilația pe minut depășește cererile metabolice, determinând modificări metabolice si hemodinamice care produc simptomele disforice caracteristice.

 

Hiperhidroză

Hiperhidroza reprezintă transpirația în exces față de cea necesară pentru o termoreglare normală. Poate apărea în orice zonă a corpului, însă cel mai des sunt afectate palmele, picioarele și axilele. Hiperhidroza afectează în mod egal ambele sexe și indivizi de orice vârstă.

Insomnie

La modul general, insomnia este catalogată ca fiind lipsa somnului, dar sunt și alte simptome asociate cu această afecțiune. Acestea includ: dificultăți in a adormi seara; treziri frecvente pe parcursul nopții; trezire in primele ore ale dimineții si incapacitatea de a adormi la loc; stări de somnolență; iritabilitate, episoade de anxietate sau depresie; lipsa de concentrare; migrene; probleme de socializare; dureri gastrointestinale.

Mâncărime

Mâncărimea de piele este un simptom mereu neplăcut, care poate sa fie semnul unor alergii, al unor probleme dermatologice sau al unor afecțiuni hepatice, renale, tiroidiene sau oncologice. Termenul medical pentru mâncărimea cutanată este prurit.

 

Migrena

Migrenele sunt dureri de cap severe, recurente, care pot persista pentru mult timp. Acestea pot fi precedate sau însoțite de semne senzoriale de avertizare și alte simptome. Migrenele pot provoca durere severă, pulsantă, de obicei pe o parte a capului și apariția lor variază de la două episoade pe an la episoade multiple într-o singură lună. Acestea sunt adesea însoțite de vărsături și greață, de sensibilitate la lumină și sunet.

Neliniște  

Atacurile de neliniște nejustificată pot afecta atât de tare o persoană, încât ajung să interfereze capacitatea acesteia de a duce o viață normală. Îngrijorarea și teama sunt constante și copleșitoare și conduc la o senzație de neputință ce poate duce la atacuri de panică și anxietate.

 

Nervozitate

Nervozitatea face parte din anxietate, care este un instinct de supraviețuire foarte evoluat, ce contribuie la protecția și apărarea propriei persoane.  Aceasta poate fi asociată cu diverse tulburări psihice, abuz de substanțe, sevraj, efecte secundare ale medicamentelor sau a unei boli cronice.

Oboseala

Oboseala poate constitui un simptom care însoțește diferite afecțiuni, de aceea, este necesar ca persoana în cauză să fie evaluată în raport cu celelalte simptome. Printre cauzele condiționate de boală ale oboselii se numără următoarele: deficit de fier (anemia); apneea de somn; boli infecțioase; boli metabolice; cancer; cauze psihice; deficit de vitamine.

Palpitații

Palpitațiile sunt bătăile prea rapide ale inimii. Factorii declanșatori pot fi stresul, efortul fizic sporit, medicamentele sau, rareori, o afecțiune medicală. Deși acestea pot fi îngrijorătoare, ele sunt de obicei inofensive. În cazuri rare, ele pot fi un simptom al unei afecțiuni cardiace mai grave, cum ar fi aritmia.

 

Poliurie

Poliuria apare atunci când organismul elimină mai multă urină decât este normal. De regulă, corpul produce în jur de 3 litrii de urină pe zi, însă, la persoanele cu poliurie, cantitatea eliminată se poate chiar tripla. Aceasta poate avea complicații precum deshidratarea severă sau afecțiuni renale, dacă rămâne netratată.

Respirație neplăcută

Halitoza orală sau respirația neplăcută, reprezintă o afecţiune ce este cauzată de activitatea microflorei cavităţii bucale şi, în special, a germenilor patogeni anaerobi. Ea apare la degradarea proteinelor urmată de eliberarea aminoacizilor şi apariţia compuşilor volatili sulfuraţi.

 

Roșeață  

Rozaceea (roșeață la nivelul pielii) se manifestă sub mai multe forme, fără a fi obligatoriu ca o persoană să treacă prin toate formele și stadiile descrise. Unii pacienți pot evolua, în timp, de la o formă la alta.

 

Retenția de apă

Retenția de apă apare atunci când organismul reține în țesuturi mai multă apă decât are nevoie. În acest context, retenția de apă în organism cauzează fluctuații de greutate. Astfel, de multe ori, pacienții supraponderali sau obezi pot avea probleme cu indicele de greutate și din cauza retenției de apă, care poate depăși în unele cazuri  și 3 litri de apă, distribuiți în diferite straturi celulare.

Sângerare la scaun

Prezența sângelui în materiile fecale este adesea un simptom al multor afecțiuni, precum ulcer gastric, boala Crohn, diverticulită, poli colorectali, hemoroizi, colită, enterită, hemofilie, cancer anal sau colorectal.

 

Scaun neobișnuit  

Defecația este un proces fiziologic absolut normal, care constă în eliminarea materiilor fecale prin anus. Scaunul este un amestec de materii neabsorbabile rezultate din digestie, care pot avea diverse culori, în funcție de alimentele consumate, dar și de posibilele afecțiuni de care suferiți. Alimentele consumate au nevoie de 1-3 zile pentru a fi digerate și mai apoi, eliminate prin defecație. Culorile neobișnuite și textura diferită a scaunului pot ascunde diverse afecțiuni.

 

Senzație de sufocare 

Senzația de sufocare cunoscută și sub numele de dispnee se manifestă prin senzația de lipsă a aerului și strânsoare la nivelul cutiei toracice. Aceasta poate fi acută sau cronică, cea acută  având un interval care variază de la câteva minute până la ore, dispneea cronică fiind caracterizată prin persistența acesteia fiind prezentă și la cel mai mic tip de efort fizic.

 

Spasm  

Spasmele musculare sunt contracțiile bruște și involuntare ale unui mușchi sau ale unui grup de mușchi, ale unui organ cavitar sau ale unui orificiu. De cele mai multe ori este vorba despre crampe musculare, însoțite de o durere ascuțită care dispare în câteva minute, însă durerile pot fi ameliorate în general executând întinderi ușoare ale mușchiului.

 

Somnolență

Somnolența se definește prin dificultatea de trezire dimineața, senzația de somn în timpul programului de muncă și poate fi însoțită de lipsa apetitului alimentar, probleme de memorie, iritabilitate și anxietate.

 

Sincopă  

Sincopa sau leșinul reprezintă pierderea bruscă și de scurtă durată a stării de conștiință și a tonusului postular, urmată prin definiție de revenirea spontană. În mod tipic pacientul este palid, adinamic, transpirat și hipotensiv, cu extremități reci, puls slab și respirație rapidă și superficială.

Tahicardie  

Tahicardia reprezintă o tulburare de ritm cardiac, numită, în mod frecvent și aritmie cardiacă. Tahicardia se instalează la o frecvență cardiacă de peste 100 de bătăi pe minut.

 

Tusea

Tusea este un reflex natural de protecție a corpului în care substanțele iritante sunt eliminate din căile respiratorii. Acest lucru înseamnă că, de obicei, tusea trebuie să fie încurajată, să fie lichefiate secrețiile, expectorația și implicit, facilitarea eliminării. Aceasta apare cel mai frecvent în cazul răcelilor sau al altor boli respiratorii care pot afecta persoanele de orice vârstă.

 

Tulburări de tranzit intestinal

Tulburările de tranzit intestinal apar din motive precum o dietă dezechilibrată, hidratare insuficientă, sedentarism și stres și se manifestă prin faptul că scaunul nu mai este eliminat, stagnează în colon și intoxică organismul. Toxinele care nu sunt evacuate din colon vor fi reabsorbite și vor întra din nou în circulația din organismul nostru, ceea ce duce la autointoxicare

Umflarea picioarelor

Umflarea picioarelor este un simptom relativ frecvent la majoritatea oamenilor. În sine, ea nu reprezintă o boala, ci mai degrabă, simptomul unei boli subiacente. Umflarea gleznelor și a picioarelor de obicei nu provoacă îngrijorare, în special daca ați stat sau ați mers foarte mult. Dar picioarele si gleznele care rămân umflate sau sunt însoțite de alte simptome ar putea semnala o problemă gravă de sănătate.

 

Usturime

Usturimea reprezintă senzația dureroasă caracteristică, provocată de o înțepătură, arsură, urzicare, miros înțepător dar în același timp această senzație poate fi și rezultatul unei boli cu transmitere sexuală sau al unui tratament medicamentos la nivelul pielii. Toate acestea reprezintă un tip de iritație  sau infecție care în timp, dacă e neglijată, poate crea complicații.

 

Urinare frecventă

Nevoia frecventă de urinare poate apărea pe fondul unor afecțiuni locale (infecții urinare, cistită interstițială, prolaps uterogenital și altele) sau sistemice (diabet zaharat, diabet insipid) dar și ca urmare a administrării unor medicamente cu efect diuretic, cum sunt cele pentru reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, consumul de cafea, ceai verde sau băuturi alcoolice dar și fumatul au efect diuretic și determină urinarea mai frecventă decât este normal.

Vărsături

Precedate de o senzație acută de greață, vărsăturile reprezintă eliminarea involuntară a conținutului stomacal, în mod forțat, prin orificiul bucal sau prin orificiile nazale. Greața poate apărea și fără a fi urmată de vărsături.