alergiile alimentare și sistemul imunitar Alergiile alimentare și sistemul imunitar bread 1319583 1920

Alergiile alimentare și sistemul imunitar

Î: De ce un membru al familiei prezintă anumite alergii și altul nu, deși consumăm aceleași alimente?

R: Alergia alimentară este un răspuns anormal la un aliment, interceptat de sistemul imunitar. În mod normal, acesta contribuie la menținerea sănătății prin apărarea organismului împotriva atacului dăunător al bacteriilor și virușilor. În cazul unei alergii la alimente, sistemul imunitar identifică anumite alimente ca fiind dăunătoare și produce o reacție în momentul ingestiei lor. Alergiile alimentare apar mai frecvent la copii decât la adulți.

 

Tulburări ale sistemului imunitar

După cum menționam anterior, sistemul imunitar este scutul de protecție împotriva bolilor. Fiecare individ reacționează diferit atunci când sistemul imunitar este scăzut. Tulburările sistemului imunitar pot duce la boli autoimune, boli inflamatorii, a diferitelor afecțiuni cronice sau chiar apariția cancerului. Imunodeficiența se produce atunci când sistemul imunitar este mai puțin activ decât în mod normal, ceea ce poate duce la infecții recurente, de exemplu. Acestea pot ajunge chiar să vă pună viața în pericol. Sindromul autoimun apare atunci când sistemul imunitar este incorect direcționat pentru remedierea unui organ sau diferite părți ale corpului. De aceea întâlnim des membrii ai aceleiași familii care prezintă reacții diferite la agenții patogeni din mediul înconjurător.

 

Pentru mai multe informații, vă invităm să consultați pagina cu răspunsurile la întrebări frecvente sau chiar să ne contactați.