Informații generale:
Histamina se găseşte în corp, având rolul de hormon tisular şi transmiţător. Are funcţia de a permeabiliza pereţii vasculari pentru trecerea substanţelor nutritive şi a reziduurilor. Totodată, ea influenţează producerea de acid gastric în stomac şi mişcările stomacului. La nivelul sistemului nervos îşi aduce aportul la reglarea apetitului şi a ritmului veghe-somn.
Simptome
O concentraţie prea ridicată de histamină poate conduce la simptome de intoxicare, simptomele tipice fiind: cefalee, congestia feţei, dureri abdominale, diaree, palpitaţii, scăderea tensiunii arteriale şi simptome respiratorii datorită edemaţierii mucoaselor. Prin eliberarea unei cantităţi mai mari de histamină apar şi simptomele caracteristice alergiei, precum pustule, prurit, eritem şi dureri. Alte tulburări frecvente care sunt cauzate de o concentraţie crescută în corp de histamină sunt migrenele şi simptomele asociate menstruaţiei.
Atunci când există suspiciunea de intoleranţă la histamină, trebuie aplicate măsuri pentru a reduce cantitatea de histamină din corp. Dacă simptomele se ameliorează se poate porni de la premisa existenţei intoleranţei la histamină. Pot fi prezente şi alergii la alimente, care să cauzeze simptome identice sau asemănătoare, alergiile care îşi pot aduce contribuţia la apariţia intoleranţei la histamină.
Diagnosticare prin testare bioelectromagnetică
Pentru o analiză clară, în acest caz sunt de ajutor procedurile de evaluare bioelectromagnetică. În genere, pentru un tratament de succes este importantă despovărarea organismului. Intoleranţa la histamină nu este o boală ereditară. Ea poate şi ar trebui să fie tratată.